Lasmethodekwalificatie

Met een lasmethodekwalificatie toon je aan dat je lasmethode de juiste mechanische waarde haalt. Heb je een nieuwe lasmethode in jouw lasbedrijf? Dan heb je een lasmethodekwalificatie nodig om aan de kwaliteitseisen van het laswerk te voldoen. Naast lasserskwalificaties kan Elektrolas ook lasmethoden certificeren. De kwalificatie wordt uitgevoerd volgens de Europese en/of Amerikaansen norm.

Wat is een lasmethodekwalificatie (LMK)?

Voor een lasmethodekwalificatie wordt vaak de afkorting LMK gebruikt. Een lasmethodekwalificatie is een rapport waarin de beproeving van een bepaalde las wordt beschreven.

De Engelse benaming is 'Procedure Qualification Record', dit wordt afgekort met PQR.

Een lasbedrijf levert in de praktijk vaak een grote diversiteit aan laswerk, er worden verschillende materialen gelast en verschillende lasnaden gebruikt. Iedere lasmethode moet worden beschreven en vervolgens wordt door middel van een lasmethodekwalificatie bewezen dat de kwaliteit op orde is. In veel gevallen is dit dan ook verplicht.
lasmethodekwalificatie-lassen
lasmethodekwalificatie

Waarom een lasmethodekwalificatie?

Een lasmethodekwalificatie wordt uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het laswerk gewaarborgd is. Het laswerk moet voldoen aan de gestelde normen, bijvoorbeeld NEN-EN-ISO 15614.

Door iedere lasmethode in het bedrijf te laten kwalificeren weten de klanten van jouw lasbedrijf dat de kwaliteit van het gelaste werk op orde is. In Europa en Amerika moet laswerk aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Elektrolas is gemachtigd om voor zowel Europese als Amerikaanse normen een lasmethodekwalificatie uit te voeren.

Met een lasmethodekwalificatie toon je dus aan dat jouw lasbedrijf de juiste lastechnische kennis en vaardigheden heeft om volgens de geldende normen te lassen.

Elektrolas Gemachtigde Organisatie

Elektrolas is door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) gemachtigd om lasmethodekwalificaties uit te voeren. Na het doorlopen van de audit door het NIL zijn wij bevoegd om lasmethode- en lasserskwalificaties af te nemen en te beoordelen.  


Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)

Het NIL is geaccrediteerd als inspectie instelling tegen de ISO 18020-norm. Door de sterke samenwerking tussen Elektrolas en het Nederlands Instituut voor Lastechniek kunnen we klanten goed en snel ondersteunen bij lasmethodekwalificaties.
nil-logo
lasmethodekwalificatie-visueel-onderzoek-na-breektest

Scope Elektrolas lasmethodekwalificaties

Elektrolas kan lasmethodeskwalificaties uitvoeren onder Europese en Amerikaanse normen. Hieronder vind je de verschillende AWS en ISO normen die binnen de scope van Elektrolas vallen. Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over deze normen.
 

Lasmethodekwalificaties onder Europese normen:

  • NEN-EN-ISO 15614-1 (staal, nikkel en zijn legeringen)
  • NEN-EN-ISO 15614-2 (aluminium en zijn legeringen)
  • NEN-EN-ISO 15613
  • NEN-EN-ISO 14555 (stift en boutlassen)
  • NEN-EN-ISO 17660-1/2 (lassen van betonstaal)
 

Lasmethodekwalificaties onder Amerikaanse normen:

  • ASME BPVC.IX
  • AWS D1.1/D1.M
  • AWS D1.6/1.6M

Lasmethodekwalificatie via Elektrolas: de voordelen

Heb jij bepaalde certificeringen nodig om nieuwe opdrachten aan te kunnen nemen of vaste opdrachten te kunnen behouden?

Met Elektrolas als partner profiteer je van de volgende voordelen:
  • Elektrolas is een door het NIL gemachtigde organisatie
  • Brede scope aan Europese en Amerikaanse normen
  • Elektrolas heeft een eigen lasschool om jouw lassers aantoonbaar beter te maken
  • Lasserscertificaten zijn overzichtelijk te beheren in Certibank
lasmethodekwalificatie-breektest
certibank-lasmethodekwalificaties

Beheren van je lasmethodecertificaten

Elektrolas heeft een online database ontwikkeld waarin we je lasmethodecertificaten beheren. Je kunt jouw bedrijfscertificeringen altijd en overal raadplegen. Dit zorgt voor een soepele bedrijfsvoering en borgt de kwaliteitsprocessen van jouw lasbedrijf.

Daarnaast zorgt Certibank ervoor dat je lassers altijd een geldige lascertificering op zak hebben. Dreigt een lasserskwalificatie te verlopen? Dan nodigen wij je automatisch uit voor een lasproef. Bekijk hier de voordelen van Certibank.

Lasmethodekwalificatie voorbeeld

Om je een indruk te geven van wat er in een lasmethodekwalificatie staat hebben we enkele voorbeelden voor je op een rij gezet:
 
  • Gegevens over het materiaal zoals de sterkte, soort en dikte
  • De gebruikte lasdraad en de bijbehorende materiaalcertificaten
  • De soort las die wordt toegepast
  • Testresultaten van de verschillende onderzoeken om de sterkte van de verbinding te meten
  • Gegevens over de voorwarmtemperatuur
  • En nog veel meer details
lasmethodekwalificatie-voorbeeld

Contact

Wil je meer weten over lasserskwalificaties of wil je juist snel een certificering regelen? Neem dan contact op met onze afdeling Kwaliteitsbeheer via 0416-235036 of vul het contactformulier in. 

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
 
schijf-van-5-elektrolas