De Nooij Stainless vertelt over Lasverbetertraject
23-02-2022
“Heel positief was de praktische insteek.”
Winfred Ortse – De Nooij Stainless
De Nooij Stainless is een familiebedrijf en expert op het gebied van plaatwerk van RVS en andere exotische materialen, waaronder nikkellegeringen. Het bedrijf is actief in drie markten: olie & gas, food, machinebouw & toelevering. Voor de energiesector heeft De Nooij Stainless gecertificeerde procedures en lassers. Voor de food ontbreken die nog en daarvoor is het Lasverbetertraject opgestart.
Toekomst
Winfred Ortse (algemeen directeur) en Gerben de Nooij (4e generatie en bedrijfsleider) vertellen hoe het Lasverbetertraject tot stand is gekomen: “We zijn actief in drie sectoren. In de food willen we groeien, hier zien we namelijk veel toekomst in. Om aan de eisen van de voedingsmiddelenindustrie en onze klanten te kunnen voldoen willen we een aantal van onze lassers certificeren. Hiervoor moeten we eerst in kaart brengen wat het huidige niveau is van de mensen die wij in huis hebben en wat er voor nodig is om tot een certificering te komen. Via HDN (Hygienic Design Network) zijn we met Elektrolas in contact gekomen en zo is het Lasverbetertraject gestart.”
Nulmeting
Patrick van Asperen (Lastechnisch adviseur bij Elektrolas) heeft het Lasverbetertraject verzorgd. “Middels een nulmeting hebben we een complete situatieschets gemaakt van het huidige proces. Welke afdelingen zijn er en hoe communiceren die samen, welke processen zijn er, welke knelpunten leven er, wat is het kennisniveau van de medewerkers en ook heel belangrijk wat zijn de doelen van het bedrijf. Daarop hebben we de vervolgstappen gebaseerd. Dat waren drie pijlers: vergroten van de materiaalkennis, kennis van toleranties die voor producten gelden (voor hygiënisch ontwerpen gelden andere toleranties voor naden en kieren, afschot in leidingen, reiniging en ruwheidswaardes) en het verhogen van kennis en vaardigheden op het gebied van hygiënisch lassen (HDN engineering, lasinspectie en praktijklassen).”
Iedereen
Niet alleen de lassers, maar ook werkvoorbereiding, engineering, kwaliteit en verkoop hebben deelgenomen aan het traject. Gerben: “Iedereen is meegenomen in het verhaal wat HDN / hygiënisch lassen inhoud, wat het betekend. Want zij komen hier allemaal mee in aanraking. Op verschillende niveaus hebben verschillende mensen colleges gevolgd. Het grootste gedeelte van het traject bestond uit praktijklessen voor de lassers om de vaardigheden van het hygiënisch lassen te testen en te vergroten.”
Praktische insteek
Het Lasverbetertraject wordt op locatie uitgevoerd. Hierdoor zijn de medewerkers in hun eigen omgeving en werken ze met hun eigen materiaal. Daarnaast is het heel praktijkgericht en dat werd ook door Winfred aangehaald. “Heel positief was de praktische insteek. Patrick wist de groep goed te motiveren en mee te krijgen. Hij weet waar hij het over heeft. Hierdoor zijn sommige lassers echt enthousiast geworden. Ook degenen met minder affiniteit konden het bijhouden. Daarnaast was er een open communicatie naar mij en Gerben. Een wekelijkse terugkoppeling over wat Patrick had gedaan en wat daarbij naar boven was gekomen. Maar ook welke stappen er gemaakt zijn met het oog op de doelstelling. Hij nam ons echt mee in zijn bevindingen. Waardoor we in het eindrapport niet voor verrassingen zijn komen te staan.”
Doel behaald
Het doel van het Lasverbetertraject is voor Gerben en Winfred behaald: “We wilden eerst inventariseren. Welke kwaliteit hebben we in huis en waar moeten we naar toe. Op de verschillende afdelingen is bewustwording gecreëerd en kennis vergroot. We weten nu ook welke lassers de meeste affiniteit hebben met hygiënisch lassen. Het volgende doel is zorgen dat deze lassers HDN gecertificeerd worden.”
Zelf een lasverbetertraject starten?
Wil je weten wat een lasverbetertraject voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met ons op via 0416-235036 of laat ons contact met jou opnemen.