Inhuren van een lascoördinator

12-12-2018

Voor de vervaardiging van staal- en aluminium constructies heeft de EU een CE-markering vastgesteld. Regels voor fabrikanten in deze sectoren zijn vastgelegd in de norm EN 1090. Als je laswerkzaamheden onder executieklassen 2, 3 of 4 wilt uitvoeren, ben je verplicht een lascoördinator aan te stellen. Ben je niet verplicht een lascoördinator aan te stellen, dan nog kan het vele voordelen opleveren om dit wel te doen.

De voornaamste taak van een lascoördinator is het beoordelen van de eisen waaraan een product moet voldoen. Dat gebeurt op het gebied van uitvoerbaarheid en lasbaarheid. Een andere taak is de productieplanning: hoe snel en hoe effectief mogelijk kan er geproduceerd worden. In de richtlijn EN ISO 14731 zijn alle taken en verantwoordelijkheden van de lascoördinator vastgelegd.

Of het nu gaat om de staalbouw, machinebouw, scheepsbouw, on-shore/off-shore of echt specifieke klanteisen: voor elke branche heeft Elektrolas een specialist op het gebied van lascoördinatie in huis. De meesten van hen hebben een IWT-opleiding (International Welding Technologist, EXC 3), aangevuld met specifieke know how en kwalificaties.

Onze lascoördinator kan in het offertetraject van je project al wijzen op (eventuele) hobbels en hoe die vervolgens voorkomen kunnen worden. Hiermee voorkom je dat extra kosten gemaakt moeten worden of, nog erger, vervolgschade optreedt. Het gehele traject wordt schriftelijk vastgelegd, zodat altijd nagegaan kan worden hoe en waarmee iets is gemaakt (traceerbaarheid). Iets wat van belang kan zijn bij eventuele reparaties later.

Wil je meer toelichting wat onze lascoördinator voor jouw bedrijf kan betekenen?
 
Voor meer informatie kun je terecht bij:

Michael Hagelaars
Telefoon: 0653619541
E-mailmichael@elektrolas.com