Inspiratie ochtend over Veiligheid groot succes!

15-10-2019

Ruim 50 personen namen onlangs deel aan alweer de derde inspiratiesessie van het jaar, dit keer met Veiligheid als thema. In een zestal demonstraties kregen de deelnemers uitleg over veilig lassen met brandbare gassen, bescherming tegen rook & stof en veilig werken met elektrisch gereedschap. Vragen konden direct gesteld worden. Van dat laatste werd veel gebruik gemaakt. Doel van dit alles was het inspireren over de verschillende mogelijkheden in het creëren en behouden van een veilige en gezonde werkplek. En dat is precies de bedoeling van deze inspiratiesessies: je aan het denken zetten over hoe je je bedrijfsprocessen nog beter kunt inrichten onder het motto ‘Samen beter, slimmer en veiliger’!
 

Aan diverse bezoekers vroegen wij om een reactie op deze inspiratiesessie. Zo zei Martijn Joosten, werkzaam bij de firma Kuipers, maar ook voor zichzelf, als leidinggevend monteur, dat hij op deze inspiratiesessie was afgekomen omdat hij meer wilde weten over lasrook. “Ik was benieuwd welke afzuigsystemen er zijn met de toorts en wat voor lashelmen er zijn. Ook wilde ik meer weten over chroom 6 en hoe schadelijk dat is. Wij werken heel veel met roestvast staal waar dat vrijkomt bij het lassen. Wij zitten veel in de voedingsmiddelenindustrie. Daardoor werken wij veel in tanks. Wij komen ook bij kleinere bedrijven en constateren dan dat daar veel minder kennis zit waardoor er discussies ontstaan. Wij willen dat ons personeel ook daar veilig kan werken.” Hij vervolgt: “Ik had verwacht dat we in een zaal zouden zitten en dat we presentaties zouden krijgen. Maar dit interactieve bevalt me heel goed. Ik ben voor het eerst bij Elektrolas en ik moet zeggen dat het er hier heel goed en verzorgd uitziet. Ik heb veel opgestoken.” 

Bianca Emmerik van Welding Group Piping en Montage is de veiligheidscoördinator van dit bedrijf. Ze moet nog wel eens tegen wat opboksen in deze mannenwereld, zoals ze dat aangeeft. Over de inspiratiesessie zegt ze: “Ik had het idee dat ik hier nog wel de nodige tips en ideeën op zou kunnen doen. Afzuiging gebruiken wij ook, maar het is altijd goed om te horen wat voor mogelijkheden er nog meer zijn. Ook wat er gebeurt als je niet goed met die gassen omgaat, zoals bij propaan, vond ik heel interessant om te zien. Ik denk dat heel wat tips blijven hangen. Zo gaan wij bij ons de slangen nog eens goed nakijken. Ook moeten we gaan kijken of we verbeteringen bij de lastoortsen kunnen aanbrengen. Allemaal heel nuttig dus.”

Erik Kool is lascoördinator bij VDL Staalservice. Hij stelt, dat veiligheid vaak een ondergeschoven kindje is. “Maar wij doen er wel veel aan. We voeren regelmatig de nodige controles uit op slangen en dergelijke. Maar ik ga toch nog even checken of het allemaal voldoende is. Niet dat ik twijfels heb, maar toch voor de zekerheid.” Wat hem het meeste opviel was de demo over de explosiviteit van gassen zoals de terugslag van acetyleen in de kunststof leiding. Daar werken wij ook mee en er wordt ook weleens verkeerd mee omgegaan.” Erik Kool vond dat de kennis die getoond werd, hoog was. “En als ik afga op de vragen die gesteld werden door de deelnemers is die ook hoog. Ik zal in ieder geval de mensen bij ons die met acetyleen werken nog meer bekend maken met de gevaren van die stof. Dat geldt ook voor het werken met zuurstof in combinatie met acetyleen. We werken met drie brandwagens in het bedrijf en ik heb het gevoel, dat de mensen die ermee werken niet alle gevaren kennen. Werk aan de winkel dus.”
 
Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd bij Elektrolas.
 

Veiligheidsmaatregelen op elektrisch gereedschap

Marco Vrijbloed van Metabo had een compleet ingerichte demo-bus meegenomen waar onder meer diverse haakse slijpers werden getoond. Bijna een kwart van alle ongevallen met elektrisch gereedschap wordt veroorzaakt door haakse slijpers. De haakse slijpers van Metabo zijn toonaangevend op het gebied van veiligheid. Het assortiment is uitgebreid met de grote 2.400 en 2.600 Watt haakse slijpers met schijfrem. Hiermee completeert Metabo nu zijn veiligheidsrange: van een handzame 900 Watt machine tot de krachtige 2.600 Watt machine. Deze machines beschikken over een extreem effectief remsysteem (binnen 2 seconden staat de machine stil), een mechanische veiligheidskoppeling (reduceert de terugslag tot het laagste niveau) en een anti-trillingssysteem (waardoor de machine langer gebruikt kan worden). Een herstartbeveiliging voorkomt dat een nog ingeschakelde machine, bijvoorbeeld na een stroomuitval, automatisch opstart. Security first dus bij dit Duitse topmerk.
 
De werking van de quicklock. 
 
                           Met wendbaar beugeltje handgreep in elke
                           gewenste positie.
 

Gevaar van ondeugdelijk gebruik van gas

Jorien van Valen van industriële gassen specialist Westfalen gaf aan de hand van treffende voorbeelden aan wat er kan gebeuren bij het ondeugdelijke gebruik van gassen. Zo toonde hij aan hoe gevaarlijk het is als je niet goed omgaat met zuurstof. Datzelfde deed hij met propaan. Het was werkelijk een knallende en vuurspuwende demonstratie. Westfalen heeft een toolbox ontwikkeld in de vorm van een seminar dat specifiek ingaat op het veilig werken met gassen. Dit seminar kan geheel gericht op de eigen organisatie worden samengesteld.
 
  
Ondeugdelijk gebruik van propaan.

   
Terugslag bij ontbreken van vlamdover.
 

Translas toont innovatieve lastoorts

Mark Smits toonde de 7XE Extractor lastoorts. Deze door Translas samen met TNO en iTanks Rotterdam ontwikkelde lastoorts pakt lasrook direct bij de bron aan. Deze lastoorts reduceert de blootstelling van de lasser aan lasrook met 90 tot 95%. 7XE Extractor lastoortsen worden standaard uitgerust met een gasmondstuk van 14 mm Special. Voor de Mini versie zijn optioneel gasmondstukken van 12 en 14 mm leverbaar. Door de compacte en conische vorm van de gasmondstukken blijven zicht en bereikbaarheid optimaal. De lastoorts kan worden aangesloten op een centraal afzuigsysteem of op de mobiele rookafzuigunit ClearO2. De lastoorts heeft een gewicht van 1,5 kilo (de Mini weegt 1,1 kilo).

          
Maximale zuigkracht meten.
 

Veilig gebruik van gasbranders en gasslangen

Erwin Alberts van Maropa en Michael Hagelaars van Elektrolas gaven tips voor het veilige gebruik van gasbranders en gasslangen. Zo gaven zij de bezoekers een checklist met aandachtspunten voor het veilig werken met autogeen mee. Daarin wordt aanbevolen om reduceerventielen, slangen, vlamdovers, koppelingen, branders, manometers van ventielen en hoe om te gaan met de brander op verschillende punten te inspecteren en te testen. Ook gaven zij een gebruiksaanwijzing mee voor het aansluiten, aansteken en afstellen van een snijbrander nozzle-mix mee. Belangstellenden kunnen deze documenten aanvragen bij Elektrolas michael@elektrolas.nl persoonlijk.

 
 

Nieuwe lashelm van 3M

Roy van der Wal van 3M toonde de nieuwe G5-01 Speedglas Heavy-Duty lashelm. Deze lashelm is voorzien van een automatisch donker kleurend lasfilter. In de helm zit ook een nieuw systeem voor de verdeling van de luchtstroom. De gebruiker kan die luchtstroom richten op het gezicht of op het vizier. Verder kan hij regelen hoeveel lucht er van de bovenkant komt en hoeveel vanaf de zijkanten. Deze nieuwe lashelm is ontworpen voor las- en slijpwerk met hoge stroomsterkte en wordt aangesloten op het 3M Adflo motor aangedreven ademhalingssysteem om klasse TH3 ademhalingsbescherming te bieden. Nieuw is ook, dat er op de helm een ledverlichting gemonteerd kan worden.

            
 

Verwijdering van lasdampen en -deeltjes

Frans Wijland van Nederman ging in op het creëren van een dampvrije werkplaats. Al meer dan 70 jaar ontwikkelt en installeert Nederman producten en oplossingen die de druk op het milieu verminderen en de werkomgeving in talrijke industrieën verbeteren. Om de schadelijke lasrook af te voeren biedt Nederman diverse mogelijkheden. Zo heeft het een breed assortiment afzuigarmen voor bij de bron. Is afzuiging op een uitgebreid werkgebied nodig, bestaat er een afzuigarm op een rail of kan men kiezen voor een mobiele afzuig/filterunit. Voor geautomatiseerde lasprocessen levert Nederman zowel on-torchafzuiging als afzuigsystemen met afzuigkappen. Centrale vacuümsystemen met ventilatoren, filters en een leidingsysteem om lasrook met afzuigarmen af te zuigen van verschillende werkplaatsen behoren ook tot het leveringspakket.

   


Wil je nog eens met ons van gedachten wisselen over veiligheid bij jou op de werkvloer? Laat een van onze adviseurs contact met je opnemen.

Op 21 november aanstaande organiseren wij weer een nieuwe inspiratiesessie, thema: Aluminium lassen. Met de juiste voorbereidingen is lassen met aluminium prima te doen. Binnenkort meer informatie.