Onze Gerben vertelt trots...

21-05-2024


“Ons team staat altijd paraat om mee te denken”

 
Twintig jaar geleden begon Gerben Vriends als manusje-van-alles bij Elektrolas. Inmiddels is hij coördinator van ons productenteam. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de inkoop, regelt hij de dagelijkse planning en geeft hij leiding aan het team. Gerben vertelt hoe hij er samen met zijn collega’s voor zorgt dat klanten de beste service krijgen.

“Soms zijn de vragen van klanten simpel: ze bestellen een lashelm, wij leveren die. Maar veel vaker zit er meer achter. Juist bij die vragen proberen we het verschil te maken.” Gerben en zijn team zijn voor veel klanten het eerste aanspreekpunt bij Elektrolas. Met goede service kunnen ze daarom direct verschil maken. Gerben vervolgt: “Als de lashelm bedoeld is voor een nieuwe medewerker, heeft die waarschijnlijk ook handschoenen en beschermende kleding nodig. Ook kunnen we gebruikte helmen reinigen in een ultrasoon bad. Dat bespaart de klant geld, terwijl de helm wel als nieuw is. En als het gaat om het opvangen van een productiepiek, kunnen ze bij ons meteen een machine huren. Die kunnen ze dan gebruiken zolang als nodig is.”

Deze manier van meedenken onderscheidt Elektrolas van andere aanbieders, zo stelt Gerben: “Tegen de prijzen van online winkels is het lastig concurreren. Daarom vinden wij het extra belangrijk om een vertrouwde stem aan de telefoon te hebben. Iemand die meedenkt, advies geeft en terugbelt als daarom gevraagd wordt. Daar kan een webshop niet tegenop.”

Productkennis 
Goed advies geven kan alleen als je weet waar je over praat. Daarom is productkennis van groot belang. Gerben vertelt hoe hij en zijn collega’s hun kennis up-to-date houden: “Als een leverancier een nieuw product lanceert, dan volgen we hier een training in. Vaak doen we dat samen met een paar partners, zodat zij met eigen ogen zien wat de laatste ontwikkelingen in de laswereld zijn. Nieuwe collega’s spijkeren we meteen bij, zodat ze vanaf het begin weten waar ze over praten. Zo geven we elke klant het best mogelijke advies.”

Soms gaat Elektrolas daar nog een stapje verder in. Gerben vervolgt: “We organiseren regelmatig inspiratiesessies om klanten te informeren over ontwikkelingen in de branche. Dat levert altijd nieuwe inzichten op. Daarnaast kunnen onze lasdemonstrateurs klanten precies laten zien wat de voordelen van een product zijn. Na een demo weten ze nog beter welke producten goed bij hun werkzaamheden passen, en kunnen ze een weloverwogen beslissing nemen.”

Blijven innoveren
Productkennis is niet het enige waar het team achter de schermen mee bezig is. Gerben vertelt over de innovaties die Elektrolas regelmatig doorvoert: “We kijken altijd hoe we onszelf kunnen verbeteren. Het doel is om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan randzaken, zodat we zoveel mogelijk aandacht kunnen besteden aan het verlenen van goede service. Een simpel voorbeeld zijn onze telefoons: we hebben onze vaste telefoons ingeruild voor smartphones, zodat we sneller kunnen schakelen als we in het magazijn iets willen nakijken. Ook staan we via WhatsApp en Teams in contact met de klant.”

In een vrij traditionele sector, doet Elektrolas er alles aan om de tijd vooruit te blijven. Gerben vervolgt: “Toen ik hier 20 jaar geleden begon, werkten we nog met geschreven bonnen. We controleerden alles met de hand. In de loop der jaren hebben we dat steeds verder gedigitaliseerd. Onlangs zijn we overgestapt op een nieuw systeem waarmee we nog meer taken hebben kunnen automatiseren. Zo worden bijvoorbeeld orders en facturen vanzelf aan elkaar gekoppeld. En kunnen we het inkoopsysteem van de klant koppelen aan onze portal om nog sneller en eenvoudiger te kunnen bestellen.”

Logistiek en bezorging
Ook in de logistiek is Elektrolas continu bezig met het doorvoeren van verbeteringen. Gerben: “We hebben vorig jaar een nieuwe routing gemaakt voor de spullen die worden gepickt in het magazijn. Daardoor is er meer overzicht in het logistieke proces. Daarnaast onderzoeken we op dit moment hoe we onze bezorging kunnen verbeteren. De wens van de klant staat daarbij centraal. Bestellingen binnen een straal van 30 kilometer rond Waalwijk bezorgen we nu standaard met onze chauffeur. Die rijdt op vaste dagen. Met een beetje pech kan een bestelling dan een paar dagen op zich laten wachten. De meeste klanten vinden dat niet erg, maar we willen nu wel de optie gaan geven om het de volgende dag te laten bezorgen via DHL.”

In dat laatste geval is Gerben nog extra serviceopties aan het onderzoeken. Hij vervolgt: “Als je als particulier iets bestelt, krijg je automatisch updates als je bestelling onderweg is. Voor zakelijke bestellingen is dat nog niet gebruikelijk. We kijken nu of we dit wel kunnen doorvoeren. Dat scheelt de klant weer een telefoontje om te vragen wanneer de bestelling aankomt.” 

Verschil blijven maken
Voor de toekomst hoopt Gerben dat Elektrolas het verschil kan blijven maken. Hij sluit af: “We willen het leven van onze klanten makkelijker te maken. We zijn weliswaar bezig met automatisering, maar houden ook de traditionele werkwijze aan. Zo blijft het magazijn bijvoorbeeld gewoon open voor klanten die op de bonnefooi iets komen ophalen. We zijn er voor iedereen.”