Service - Koppeling van OP-machine – Reijrink


“De koppeling heeft de flexibiliteit van de OP-machine vergroot.”
Frank Reijrink, Technisch directeur Reijrink Staalconstructie.
Reijrink Staalconstructie is een internationaal metaalbewerkingsbedrijf gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige staalconstructies. Voor specifieke producten wordt Onder Poederdek-lassen toegepast. Om dit op een optimale manier uit te voeren, is een tweede OP-machine aangeschaft. Deze stap biedt de gelegenheid om de productie te optimaliseren en meteen slimmer te laten werken. Frank Reijrink (Technisch directeur) vertelt hoe ze dat aangepakt hebben.

Nieuw en oud laten samenwerken

“We hadden er al een, maar deze nieuwe OP-machine is groter waardoor we producten kunnen lassen met een slag van 20 meter lang, 1,5 meter breed en 2,3 meter hoog. Daarnaast kunnen we met deze machine ook ronde buizen lassen. De uitdaging was alleen om hem gekoppeld te krijgen aan de bestaande laskolom en lasbron. Hierbij heeft Elektrolas ons ondersteund. Zij hebben ons ook geholpen met de vorige OP-machine en zijn aangesloten gebleven voor onderhoud en keuringen."         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Technische ondersteuning
De oorspronkelijke OP-installatie was niet ontworpen om naadloos samen te werken met de laskolom. Hiervoor heeft Jochem Deijkers, service engineer bij Elektrolas innovatieve oplossingen moeten bedenken. “Er was geen kant-en-klaar product voor deze situatie. Om de communicatie tussen de OP-machine en de laskolom mogelijk te maken, hebben we een speciale controller geïnstalleerd. Daarnaast waren enkele aanpassingen nodig aan de laskolom. Zoals het vervangen van onderdelen als de besturingskast, motoren en het toevoegen van een afstandsbediening. Hierdoor kan de lasser nu op afstand het lasproces sturen.” Met behulp van deze aanpassingen kan de OP-machine niet alleen ronde buizen en lange stukken lassen, maar ook andere vormen bewerken, waardoor de mogelijkheden aanzienlijk zijn uitgebreid.

                 
                                                                                                                                   
Flexibiliteit vergroot
Frank is enthousiast over de succesvolle koppeling tussen de OP-machine, laskolom en lasbron. “Deze verbinding heeft de flexibiliteit van de OP-installatie vergroot, verder dan wat normaal mogelijk zou zijn. Dat maakt de samenwerking met Elektrolas ook zo prettig. Ze denken out of the box en gaan geen uitdaging uit de weg.”